keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Pitsaa, pitsaa, enemmän pizzaa!

Suomen ensimmäinen pitseria perustettiin Wikipedian mukaan Haminaan vuonna 1961, ja tätä nykyä pitsa lienee yksi suosituimmista ruokalajeista suomalaisessa kotikeittiössä.

Kotona pitsataikina levitetään useimmiten uunipellille. Paksun taikinan päälle lorautetaan ketsuppia, jonka päälle mätetään suuri määrä täytettä, ja koko komeus kuorrutetaan valtavalla määrällä juustoraastetta. Kotona tehty pitsa muistuttaakin monesti enemmän piirakkaa kuin pitsaa. 

Tällaisen pitsapiirakan makuhan voi olla hyvä, mutta pitsaksi niissä on minusta
  • Liian paksu pohja
  • Liikaa juustoa
  • Liikaa täytettä
  • Liian monta erilaista täytettä.

Mistä sitten tunnistat hyvän pizzan? Siinä on

  • Ohut ja rapsakka pohja
  • Hyvä tomaattikastike
  • Sopivasti hyvää juustoa
  • 2-3 maultaan yhteensopivaa täytettä. Täytettä ei saa olla liikaa, jotta tomaatin ja leivän maku ei peity. 


Hyvä pitsapohja

Pitsan tekeminen lähtee hyvästä pohjasta. Perinteisesti siihen on käytetty vehnäjauhoja, mutta kannattaa olla rohkea ja kokeilla useita erilaisia jauhoja. Itse olen käyttänyt mm. sämpyläjauhoja ja tattarijauhoja. Muista, että hyvässä pitsassa pohja on ohut.

Tomaattikastike

Unohda ketsuppi, ja käytä kunnon tomaattikastiketta pizzassa. Mikäli et halua itse keittää kastiketta, esim. Lidlin lisäaineeton pastakastike sopii pizzaan oikein hyvin.


Juusto

Makuja on monia, mutta minusta mozzarella on parasta juustoa, mitä pizzaan voit laittaa. Pallomozzarellaa käyttämällä saavutat maukkaan ja kauniin lopputuloksen.

Mozzarella-raastekin on hyvää, mutta vältä halpoja pitsaraasteita.

Mistä on hyvä pizza tehty?


Pizzataikina

Itse teen taikinan aina "sormituntumalta" enkä lisää siihen suolaa, koska täytteissä on sitä kuitenkin riittävästi. Yleensä käytän puoli litraa nestettä ja lisään siihen niitä jauhoja, mitä laatikosta sattuu löytymään.

Alla olevalla reseptillä saat noin neljä pitseriamaista pitsaa.

5 dl vähän kättä lämpimämpää vettä
n. 1 litra jauhoja (kuvien pizzoissa on käytetty 5 dl vehnäjauhoja ja 5 dl sämpyläjauhoja)
1 ps kuivahiivaa
0,5 dl oliivioljyä

Sekoita kuivahiiva veden joukkoon (toki voit laittaa sen myös jauhoihin) ja lisää jauhot vähitellen joukkoon. Mikäli taikina tuntuu löysältä, lisää jauhoja. Sekoita lopuksi öljy joukkoon ja jätä taikina kohoamaan n. 30 minuutiksi.

Taikina kannattaa mieluummin jättää liian löysäksi kuin laittaa liikaa jauhoja. Jauhoja voi aina lisätä pitsantekovaiheessa.

Pitsapohjan teko

Jaa taikina neljään osaan ja lisää jauhoja, jos tarpeen. Muotoile taikinasään palasta pallo. Laita leivinpaperille jauhoja ja kaulitse taikina leivinpaperin päällä ohueksi. Lisää tarvittaessa jauhoja taikinan päälle, jotta kaulitseminen onnistuu.



Levitä pohjan päälle tomaattikastiketta.Muista, että tarkoitus ei ole hukuttaa täytteitä kastikkeeseen. Saat pohjan leivinpaperin avulla helposti uunipellille.

"Salami"-sieni-pizza

Itse käytän usein pizzassa rehellistä suomalaista meetwurstia. Herkkusienet kannattaa ostaa tuoreina. Ruskeissa on enemmän makua kuin valkoisissa.

Revi vähän reilu puolet pallomozzarellasta tomaatin päälle. Lisää sieniä ja meetwurstiviipaleita haluamasi määrä. Älä kuitenkaan liioittele täytteiden määrässä, tällöin tomaatti ja leipä ei maistu. Mausta halutessasi oreganolla.

Paista uunin yläosassa korkeahkossa (n. 250) lämpötilassa kunnes pohja "ottaa väriä" ja juusto on sulanut. Jokaisessa uunissa on oma ihannelämpötila. Opit sen kokeilemalla. Voit myös käyttää uunisi pitsatoimintoa, mutta pidä silloinkin lämpötila korkeana.



Ilmakuivattua kinkkua ja salaattia

Levitä tomaattikastikkeen päälle pelkkää mozzarellaa ja paista. Mausta halutessasi oreganolla.

Revi kypsän pitsan päälle ilmakuivattua kinkkua (kuvassa Serranoa) ja haluamaasi salaattia (esim. Rucolaa). Kuvassa on käytetty sekoitusta, jossa on mm. Rucolaa ja punajuuren lehteä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti